Op donderdag 24 oktober organiseren HIPRA en Trouw Nutrition vanaf 16.00 uur de tweede Coccidiosis Prevention Day. Tijdens dit event delen internationale gastsprekers hun kennis en ervaring op het gebied van coccidiose en nemen we u mee in de wereld van fytotechnologie.
Gastsprekers zijn Dr. Ir. Mariel Pikkemaat, Onderzoekster, Team Bacteriology, Molecular Biology & AMR aan Wageningen Universiteit. Zij gaat in op het onderzoek naar ionoforenresistentie bij pluimvee en het potentiële risico op antimicrobiële resistentie. Daarna zal Miriam Bø Garner, Manager Welfare Department, Broiler Production bij Norsk Kylling haar ervaringen delen over het omgaan met cocididiose in Noorwegen. En tot slot gaat Melchior de Bruin, Ingredient development manager bij Nutreco Exploration, u bijpraten over fytotechnologie.
Voor dit event zijn zowel dierenartsen als vertegenwoordigers van broeierijen en voederfirma’s welkom. Als dierenarts zullen bijscholingspunten worden aangevraagd.
PROGRAMMA
16.00 | Ontvangst |
16.30 | Welkomstwoord & introductie |
16.45 -19.00 | Presentaties Gastsprekers:
|
19.00 | Afronding & buffet |
Wenst u meer info over preventie van coccidiose bij pluimvee? Kijk dan even verder op deze link: Coccidiosis in Poultry | Eimeria Prevention
Dr. Ir. Mariel Pikkemaat
Onderzoekster, Team Bacteriology, Molecular Biology & AMR aan Wageningen Universiteit
Mariël Pikkemaat behaalde haar masterdiploma in Biotechnologie aan de Wageningen Universiteit in 1996 en promoveerde in de Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2002 tot 2005 werkte ze als postdoc bij de afdeling Food Microbiology van Wageningen Universiteit & Research, voordat ze overstapte naar Wageningen Food Safety Research, een ander onderdeel van Wageningen UR.
Al meer dan 19 jaar is Mariël actief als wetenschapper en projectmanager in onderzoek naar veterinaire geneesmiddelen, variërend van de ontwikkeling van bioassays tot risico gebaseerde monitoring van residuen, zowel in diervoeding als voedsel. Het merendeel van haar activiteiten betreft onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Nederlandse Ministerie van Landbouw, evenals onderzoek in EU-kaderprogramma’s.
Sinds enkele jaren is de focus van haar werk verschoven naar onderzoek naar antimicrobiële resistentie. Haar achtergrond in het gebruik van veterinaire antimicrobiële middelen en de analyse van geneesmiddelresiduen stelt haar in staat om verwaarloosde gebieden van AMR-onderzoek binnen de diergeneeskunde te identificeren, en ze probeert de rol van het gebruik van veterinaire antimicrobiële middelen in de wereldwijde AMR-crisis te onderzoeken.
Dierenarts Miriam Bø Garner
Manager of the Welfare Department, Broiler Production at Norsk Kylling
Miriam behaalde haar diploma in Diergeneeskunde aan de Universiteit van Sydney Q (Australië) in 2009. Na haar afstuderen werkte ze tot 2014 als dierenarts voor kleine huisdieren in Australië. In 2014 keerde ze terug naar Noorwegen en bleef werken als dierenarts voor kleine huisdieren tot 2016. In januari 2017 trad ze in dienst bij Norsk Kylling als dierenarts op de afdeling Dierenwelzijn, Vleeskuikenproductie, en in mei 2020 werd ze gepromoveerd tot Manager van de afdeling Dierenwelzijn, Vleeskuikenproductie.
Norsk Kylling is een Noors pluimveebedrijf dat een belangrijke rol speelt in de productie van kippenvlees in Noorwegen. Het bedrijf is gevestigd in Støren, Sør-Trøndelag, en maakt deel uit van de REMA 1000-groep, een grote supermarktketen in Noorwegen. Norsk Kylling staat bekend om zijn focus op kwaliteit, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in moderne productiefaciliteiten en technologieën om duurzame en efficiënte productieprocessen te waarborgen. De productie van Norsk Kylling richt zich voornamelijk op verse kippenproducten die in de Noorse markt worden verkocht via REMA 1000-winkels.
Norsk Kylling werkt ook nauw samen met lokale boeren, wat zorgt voor traceerbaarheid en hoge kwaliteit van hun producten. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de Noorse landbouwsector en blijft innoveren om aan de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voedselproducten te voldoen.
Melchior de Bruin
Ingredient development manager bij Nutreco Exploration
Melchior is zijn loopbaan als praktiserend pluimveedierenarts begonnen in 2014, direct na het behalen van zijn diploma aan de Universiteit Utrecht. Na een aantal jaar in de vleeskuikensector gewerkt te hebben in Nederland en Duitsland bij het Gezondheidscentrum voor Pluimvee te Emmen, was de tijd rijp voor een switch richting legpluimvee. Binnen de gespecialiseerde dierenartspraktijk van Roland Bonneberg (AviVet) in de Gelderse Vallei, was er tijd en ruimte om verder te ontwikkelen. Naast het praktiserende werk met ouderdieren, broederij, opfok, legpluimvee en biologische vleeskuikens, ontstond ook een interesse voor het uitvoeren van onderzoeks- en innovatieprojecten, consultancy en het geven van onderwijs- en trainingen. Melchior was ruim vier jaar betrokken bij AERES International betrokken bij het geven van onderwijs binnen het Orange Knowledge Programme (Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Sinds 2022 is Melchior werkzaak bij Nutreco, het moederbedrijf van Trouw Nutrition. Hier werkt hij in een multidisciplinaire groep experts genaamd Nutreco Exploration aan ontwikkeling, validatie en uitrol van nieuwe voederadditieven binnen fytotechnologie en micro(bioom)technologie.
Over HIPRA
HIPRA is een Europees multinationaal farmaceutisch bedrijf dat zich richt op preventie en diagnose voor de gezondheid van mens en dier, met een breed scala aan innovatieve vaccins en geavanceerde diagnostische services. Onderzoek staat bij HIPRA hoog in het vaandel. Afgelopen 10 jaar zijn er 22 innovatieve vaccins gelanceerd en heeft HIPRA de toon gezet in de ontwikkeling van vaccinatietechnologie. Het bedrijf besteedt 10% van haar jaaromzet aan R&D-activiteiten. Op het gebied van vaccinproductie behoort HIPRA, door haar jarenlange kennis en ervaring, bij de wereldtop van farmaceutische bedrijven voor de veterinaire sector.
Over Trouw Nutrition
Wij zijn Trouw Nutrition en van onze voeding ga je groeien
Wij willen zoveel mogelijk dieren goed voeden. We zorgen voor de beste nutritionele oplossingen. Voor alle boerderijdieren en voor de hele keten die voorafgaat aan het voeden. We bieden totaaloplossingen, maar leveren bijvoorbeeld ook alleen additieven, premixen of advies. Omdat we geloven dat alle dieren waar we mee samenleven de beste nutritie verdienen. Onze producten zijn ecologisch en economisch onderscheidend. Onze kennis is toonaangevend. Samen met het team van experts achter het Poultry Research Centre in Spanje doen we onderzoek naar een efficiënt en duurzaam gebruik van voer, de productieprestatie en de gezondheid en het welzijn van pluimvee en konijnen. Recent werd een gloednieuwe gezondheidsunit geopend. We investeren in innovatie omdat we weten dat goed voer met veel meer te maken heeft dan alleen goede grondstoffen. Dus zorgen we niet alleen voor het beste product, maar ook voor de juiste ondersteuning en innovaties. Elke dag, maar nooit alledaags. We zetten wereldwijd de standaard in de agrarische sector en hebben hier al bijna 100 jaar een sterke verbondenheid met de lokale boerengemeenschap. We zijn loyaal, zoals onze naam belooft. Zodat we samen meer kunnen doen met minder grondstoffen, minder inspanning en minder belasting voor het milieu. Duurzame nutritie, noemen we dat. Voor het dier én voor het bedrijf. Voor vandaag en voor morgen.
Goed stalmanagement bij gevaccineerde vleeskuikens resulteert in optimale immuniteit tegen coccidiose
Om coccidiose in een vleeskuiken koppel tegen te gaan moet er aan een tweetal voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet het vaccin zorgvuldig worden toegediend, zodat alle dieren het in voldoende mate kunnen opnemen, en ten tweede moet het stalmanagement dusdanig georganiseerd zijn dat de vaccinstam goed in de dieren kan circuleren.
Waarom de coccidiose piek vervroegen?
Coccidiose is en blijft de belangrijkste boosdoener bij vleeskuikens. Coccidiose vermijden is op de meeste pluimbedrijven schijnbaar onmogelijk. Een grondige reiniging en ontsmetting van de stal is een goede basis om een uitbraak te voorkomen en door gebruik te maken van de huidige vaccins kunnen de dieren tijdig immuniteit opbouwen, alvorens de parasieten de kans krijgen om schade te veroorzaken..
Zootechnical and economical evaluation of the use of a live anticoccidial vaccine in rotation with anticoccidial products in broiler chickens: results of a set of field trials from Belgium and the Netherlands
In industrial poultry production, designing a preventive program for controlling coccidiosis is one of the most important decisions to be made in order to safeguard or improve zootechnical and financial results. Usually in-feed anticoccidials are used in these programs and traditionally were considered sufficient for controlling clinical coccidiosis.
Challenge de status quo
De huidige marktsituatie dwingt ons om continu de status quo te challengen. Correcte nutrientwaardes die zo goed mogelijk rekening houden met de behoeftes van het dier worden steeds belangrijker, niet alleen om kosten te besparen maar ook op vlak van duurzaamheid door het verminderen van nutriëntexcretie. Welke acties kan je als bedrijf ondernemen? Trouw Nutrition zocht het voor je uit. Lees hier onze tips voor het doorvoeren van voeroptimalisaties.
Coccidiose oplossingen en resultaten
Bij vleeskuikens wordt in de praktijk aan de hand van coccidiostatica (anticoxmiddel) in het voer gepoogd de coccidiose infectiedruk in de stallen te onderdrukken. Indien nodig wordt een wisseling/rotatie in de keuze van coccidiostatica gemaakt. Om een goede gevoeligheid van coccidiostatica in het voer te behouden of omdat vleeskuikenhouders coccidiostatica vrij willen produceren is een coccidiose vaccinatie van vleeskuikens een mooi alternatief.
Het belang van een juiste toediening van coccidiose vaccins
Als het gaat om de technische aspecten van de toepassing van een coccidiose vaccin voor kippen, zijn het normaal gesproken vragen, zoals de samenstelling van het vaccin die worden gesteld, aantal en type soorten dat het bevat, mate van attenuering van de stammen, enz. Maar een ander, zeer fundamenteel aspect wordt vaak vergeten: de toedieningsweg. In de afgelopen jaren zijn verschillende methoden ontwikkeld voor de toediening van een coccidiose vaccin voor kippen (Williams, 2002). Aanvankelijk werd dit type vaccin voornamelijk toegediend via het drinkwater, sprayen op het voer of de oogdruppel methode.
Building a bridge between the phytopharmacy and the feed industry
Nutreco’s Garden of the Future is bringing a whole new, ground-breaking array of phytotechnology solutions to the livestock feed and aquaculture industry. And it’s all due to the incredible expertise we have within our team, and how, together, they are using the power of nature to help animals overcome today’s challenges. We talked to Dr. Karin Berger, Phytotechnology Discovery Director at Nutreco Exploration, about her long and remarkable career – and what makes the team, and its way of working, so unique.
HIPRA Contacten
Eva Claeyé
Business Unit Manager
E: Eva.Claeyé@hipra.com
T: 0476969659
Nikolai Ongena
Technisch Service Dierenarts
E: Nikolai.Ongena@hipra.com
T: 0486086803
Vincent Maertens
Key Accountmanager
E: Vincent.Maertens@hipra.com
T: 0478192532
TROUW Contact
Steven Haerinck
Technical Specialist V2F Monogastrics
E: Steven.Haerinck@trouwnutrition.com
T: 0488042102