Calixte Bayrou, DVM, ECBHM: “Bovien respiratoir complex”

BRD en de rol van Mannheimia haemolytica

Pneumonie blijft een van de belangrijkste problemen bij kalveren, met een grote impact op hun latere prestaties. Onderzoek toont aan dat kalveren die een ernstige pneumonie doormaakten significant minder kans hadden om de eerste lactatie te halen. Halen ze die wel, dan kan hun productie tot 525 kg minder bedragen.

Bovine Respiratory Disease (BRD) is een multifactorieel complex, waarbij zowel virale als bacteriële pathogenen, in combinatie met omgevingsfactoren, bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte. Dr. Bayrou legt de nadruk op de toenemende prevalentie van infecties door Mannheimia haemolytica, een van de belangrijkste pathogenen binnen het BRD-complex. De laatste jaren zien we een toename van pleuropneumonie bij hoogproductieve melkkoeien en polyserositis bij vleeskalveren. Interessant is dat pleuropneumonie bij melkkoeien vaak wordt veroorzaakt door de serotypen A1 en A6 van Mannheimia haemolytica, terwijl het ‘minder pathogene’ serotype A2, die we normaal in de neus -en keelflora van gezonde kalveren terugvinden, nu veel vaker wordt aangetroffen bij polyserositis bij vleeskalveren. De verschillende serotypen produceren echter hetzelfde leukotoxine, wat één van de belangrijkste virulentiefactoren is van Mannheimia haemolytica.
 

De rol van Mycoplasma bovis, dat het immuunsysteem kan omzeilen en zo een langdurige infectie kan veroorzaken werd ook toegelicht. Hoewel Mycoplasma bovis niet de grootste schade op zichzelf veroorzaakt, verhoogt de co-infectie met Mannheimia haemolytica, de ernst van de ziekte aanzienlijk. Het onderzoek toont aan dat deze combinatie van infecties de algehele gezondheid van het dier sterk kan beïnvloeden en de kans op langdurige schade vergroot.

Voeding en immuniteit

Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van kalveren, met name in de context van BRD en de effectiviteit van vaccinaties. Verschillende nutriënten spelen een cruciale rol in de immuunrespons van kalveren. Dr. Bayrou haalt aan dat bij kalveren met een vitamine A-deficiëntie de immuunreactie na vaccinatie of infectie met BRSV sterk verzwakt is. Ook mineralen zoals selenium, koper en zink hebben een directe invloed op het immuunsysteem. Supplementatie van deze stoffen kan de immuunrespons na vaccinatie aanzienlijk verbeteren. Daarnaast mag ook de rol van albumine niet onderschat worden. Hypo-albuminemie kan leiden tot een verhoogde kans op ziekten zoals pneumonie, evenals een verminderde reactie op vaccinatie. Dit benadrukt het belang van een goed uitgebalanceerd dieet voor kalveren om hun weerstand te versterken.

Aanbevolen voedingsschema voor kalveren

Tot slot benadrukte Dr. Bayrou dat kalveren ad libitum melk verstrekken leidt tot aanzienlijk betere groei en dus sterkere kalveren. Hij adviseerde volgende voedingsschema:

  • Melk ad libitum: Tot het moment van spenen, of minstens gedurende de eerste levensmaand (als de veehouder de kosten wil drukken). In de praktijk wordt aangeraden de melk/kunstmelk aan te zuren
  • Restrictief voeren na de eerste maand: 10% van het lichaamsgewicht per dag.
  • Toegang tot water, kracht- en ruwvoer vanaf de geboorte is essentieel.

Een gezondere toekomst voor kalveren

Dr. Bayrou’s presentatie onderstreepte op overtuigende wijze hoe voeding, microbiologie en management onlosmakelijk verbonden zijn met de gezondheid en prestaties van kalveren. De inzichten in het BRD-complex en de rol van Mannheimia haemolytica benadrukken het belang van preventieve maatregelen, zoals een uitgebalanceerd dieet en effectieve vaccinatiestrategieën. Daarnaast biedt de praktische aanpak voor kalvervoeding duidelijke richtlijnen om de groei, immuniteit en veerkracht van kalveren te verbeteren. Door deze kennis toe te passen, kan de veehouderij niet alleen de gezondheid van haar dieren verbeteren, maar ook bijdragen aan duurzamere en rendabelere bedrijfsvoering.