MHYOSPHERE® PCV ID is terug. Daarom gaan we in de komende twee nieuwsbrieven uitgebreider in op dit biggenvaccin. We zullen u informeren over waarom dit vaccin zo innovatief is en hoe het vaccin optimaal kan worden ingezet. Dit doen we aan de hand van enkele veel gestelde vragen. 

Verder willen we de veehouder in de komende week ook informeren over de voordelen van intradermaal vaccineren. Ontvangt u deze nieuwsbrieven graag ook? Schrijf u dan in via dezelink

Op welke gebieden onderscheidt dit vaccin zich ten opzichte van andere myco- en circo vaccins op de markt?

MHYOSPHERE® PCV ID is het enige gebruiksklare intradermale combivaccin tegen Mycoplasma hyopneumoniae en PCV2 op de markt. MHYOSPHERE® PCV ID is geen subunit vaccin, zoals de andere beschikbare combivaccins, maar bestaat uit slechts 1 component: het Nexhyon. Het Nexhyon is een geïnactiveerde recombinante Mycoplasma hyopneumoniae stam, die de PCV2 capsied eiwitten tot expressie brengt.

Wenst u nog meer te weten te komen over het Nexhyon? Klik dan hier

Wat is de verwachte werkzaamheid van MHYOSPHERE® PCV ID bij hoge maternale immuniteit?

Ongeacht het pathogeen en het type vaccin waarvoor we vroeg in het leven van de big willen vaccineren, moeten we rekening houden met de maternale immuniteit. Dit geldt voor PCV2, maar ook voor Mycoplasma hyopneumoniae. In de praktijk zien we dat bij gelijktijdig vaccineren voor PCV2 en Mycoplasma hyopneumoniae, vaak PCV2 de limiterende factor is om zo vroeg mogelijk te gaan vaccineren.

De laatste ervaringen met Mhyosphere PCV ID tonen aan dat het vaccin effectief is bij een aanzienlijke mate van maternale immuniteit. Onze dierenartsen hebben case per case veel ervaring opgebouwd en kunnen op maat advies geven wanneer er overwogen wordt om te vaccineren bij hoge maternale antistoffen. Het is en blijft een advies op maat, afhankelijk van de infectiedynamiek op het bedrijf op dat ogenblik. Voor advies op bedrijfsniveau neem contact op met Annelies of Thomas.

Bij het intradermaal vaccineren zien we dat de vaccinatietechniek erg belangrijk is. Is er een risico dat er een onvolledige dosis in het dier terechtkomt?

Om de aangewezen dosis volgens de bijsluiter in het dier te krijgen, is het essentieel dat elke vaccinatietechniek (IM of ID) zo optimaal mogelijk gebeurt. Dit is zeker zo belangrijk bij een dood vaccin, zoals MHYOSPHERE® PCV ID

Om een correcte toediening te stimuleren, gaan we graag (minimaal) de eerste groep mee vaccineren. Hiernaast engageert HIPRA zich om op regelmatige basis de Hipradermic® toestellen te optimaliseren op basis van feedback uit het veld. Bij de laatste update lag de focus op robuustheid en betrouwbaarheid van de vaccinatie. De kans op een foutieve toediening van de dosis werd geminimaliseerd. In de praktijk merken gebruikers een kleinere hoeveelheid vloeistof op de huid na vaccinatie. 

Foto: vaccinatieplaats. Links: het beeld wat vaak opgemerkt wordt na intradermale vaccinatie 
Rechts: het beeld wat we waarnemen na de laatste update van de Hipradermic® (minder tot geen restvloeistof op de huid).

Welke bescherming mogen we verwachten na vaccineren met MHYOSPHERE® PCV ID?

MHYOSPHERE® PCV ID heeft een geregistreerde bescherming tegen PCV2a, PCV2b en PCV2d met reductie van de duur en mate van viremie na infectie. Bij enzootische pneumonie wordt een reductie waargenomen in zowel het aantal letsels als de omvang van de longletsels die veroorzaakt worden door Mycoplasma hyopneumoniae.

Hopelijk beantwoorden bovenstaande ‘FAQ’ al enkele van uw vragen. Zit u zelf met nog een andere vraag, of overlegt u graag even rond het inzetten van MHYOSPHERE® PCV ID in een specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op!

Klik hier voor meer productinformatie over MHYOSPHERE® PCV ID 

In volgende nieuwsbrief gaan we in op ervaringen rond het efficiënt vaccineren van de MHYOSPHERE® PCV ID in verschillende situaties.

HIPRA SWINE TEAM