Resultaten geboortediarree, een jaar later
De lancering begin 2022 van het nieuwe HIPRA vaccin SUISENG® Diff/A heeft ervoor gezorgd dat in de loop van afgelopen jaar menig EnteroChecks werden aangevraagd. Dit innovatieve vaccin biedt bescherming tegen geboorte diarree veroorzaakt door Clostridium perfringens type A en Clostridioides difficile. Met de diagnostische tool EnteroCheck is het mogelijk om aan de hand van een diarree swab op een FTA-kaart een analyse uit te voeren op 9 specifieke virulentiefactoren en/of toxines, behorende bij E. coli, C. perfringens en C. difficile. Resultaten van een 180-tal kaarten, genomen op 64 bedrijven die kampten met geboorte diarree, leerden dat het α-toxine, kenmerkend voor C. perfringens type A, en het A en B-toxine, geproduceerd door C. difficile, positief testte in respectievelijk 99%, 79% en 49% van de gevallen.
Op bedrijven die enkel op deze toxines positief bleken te zijn, kan SUISENG® Diff/A mogelijk een oplossing bieden. Na alle opgevolgde bedrijven, kunnen we stellen dat diarree – voornamelijk bij tomen van eersteworpszeugen- significant verminderde na implementatie van SUISENG® Diff/A: van 33,1% naar 28,1% over alle pariteiten heen en van 50,0% naar 18,5% bij de eersteworpszeugen. De biggensterfte daalde van 10,9% naar 8,8%, met een significante daling bij de meerdereworpszeugen (13,4% naar 9,9%). 95% van de gebruikers geeft aan de vaccinatie te blijven gebruiken omdat ze verbetering zien in hun kraamstal.
Ervaringen op Europese zeugenbedrijven
Een zeugenbedrijf in Spanje met 1900 zeugen en problemen van aanhoudende geboortediarree vergeleek 5600 biggen geboren uit zeugen werden gevaccineerd met SUISENG® Coli/C met 5800 biggen uit zeugen die werden gevaccineerd met zowel Suiseng Coli/C als Suiseng Diff/A
Ze zagen een vermindering van 14% in het voorkomen van diarree en 83% minder sterfte! Een gelijkaardige opzet werd uitgevoerd in Portugal, op een bedrijf met 420 zeugen: 19 groepen werden gevaccineerd met vaccin A, en vervolgens werden 7 groepen gevaccineerd met SUISENG® Coli/C en SUISENG® Diff/A. Gespeende biggen wogen gemiddeld 640 gram meer ten opzichte van de controle groep en gemiddeld werden 14,28 biggen gespeend tegenover 13,35. De biggensterfte daalde significant met een kleine 2% (9,91 vs 7,99%). Het totale gemiddelde worpgewicht steeg van 76 naar 90,5 kg en van een worpindex van 2,88 uitgaande, worden er 890 extra biggen gespeend op het bedrijf dankzij de implementatie van SUISENG® Diff/A.
Grondige analyse kan risicofactoren in kaart brengen
De ervaringen van afgelopen jaar hebben nog maar eens bevestigd dat geboortediarree vaak een multifactoriële oorzaak heeft, waardoor de oplossing niet altijd in het (extra) flesje zit. Bedrijven die een positieve EnteroCheck hebben voor andere virulentiefactoren dan enkel C. perfringens type A en C. difficile, of bedrijven waaruit blijkt dat de biestopname niet voldoende is bij de biggen of waarbij de vaccinatietechniek bij de zeugen nog verbeterd kan worden, zijn zeker gebaat bij wat extra begeleiding. Het is dan ook belangrijk om vooraf een grondige analyse te doen van het bedrijf en alle risicofactoren in kaart te brengen.
Een mooi voorbeeld van het feit dat de oplossing niet altijd uit een flesje komt en dat men rekening moet houden met het multifactoriële gegeven van geboorte diarree werd zichtbaar op een zeugenbedrijf. Op dit bedrijf werd aan split-suckling gedaan om alle biggen voldoende biest te laten opnemen. Er werd besloten om de handeling van split-suckling te stoppen om zodoende de workload in de kraamstal te verminderen. Helaas resulteerde dit in het ontstaan van meer diarree in de kraamstal. Het implementeren van een extra enting in de kraamstal met SUISENG® Diff/A, naast het reeds enten tegen E.coli en Clostridium perfingens type C gaf hier geen oplossing. Eveneens werden de zeugen stevig doorgevoerd einde dracht, wat een te sterke melkgift gaf en dit resulteerde in een onregelmatig drinkpatroon van de biggen, wat op zijn beurt als gevolg had dat de microflora van de darm helemaal overhoop werd gehaald met als gevolg meer diarree. Na het aanpassen van deze factor kon men wel resultaat boeken met de extra enting. Een druppel minder deed de spreekwoordelijke emmer niet meer overlopen!
Voor productinformatie klik hier