Op welke gebieden onderscheidt Mhyosphere PCV ID zich ten opzichte van andere myco- en circo vaccins op de markt?

MHYOSPHERE® PCV ID is het enige gebruiksklare combivaccin tegen Mycoplasma hyopneumoniae en PCV2, geschikt voor naaldloze intradermale toediening. MHYOSPHERE® PCV ID is geen subunit vaccin, zoals de andere beschikbare combivaccins, maar bestaat uit één innovatieve component: Nexhyon. Het Nexhyon is een geïnactiveerde recombinante Mycoplasma hyopneumoniae stam, die de PCV2 capsied eiwitten tot expressie brengt.

Mhyosphere PCV ID beschermt tegen de ernst en de gevolgen van infecties met PCV2a, PCV2b en PCV2d en Mycoplasma hyopneumoniae.

Wil je meer informatie over Nexhyon? Klik dan hier

Wat is de verwachte werkzaamheid van MHYOSPHERE® PCV ID bij hoge maternale immuniteit?

Nieuwe studies op praktijkbedrijven tonen aan dat Mhyosphere PCV ID effectief is bij een aanzienlijke mate van maternale immuniteit op moment van vaccinatie (IRPC titer 4000).
De verwachte werkzaamheid van Mhyosphere PCV ID in aanwezigheid van maternale antistoffen is vergelijkbaar met andere commerciële vaccins. Maternale immuniteit vormt geen belemmering om over te stappen naar Mhyosphere PCV ID als de huidige PCV2 vaccinatie goed aanslaat.
Los daarvan hangt het optimale tijdstip voor biggenvaccinatie ook af van andere factoren dan maternale immuniteit, ongeacht welk vaccin gebruikt wordt. Technical services Josine en Eric denken graag met jullie mee en geven advies op maat van het bedrijf.

Bij het naaldloos intradermaal vaccineren is de vaccinatietechniek erg belangrijk. Is er een risico dat de dosis onvolledig in het dier terechtkomt?

Om de volledige dosis op de juiste plek in het dier te krijgen, is het essentieel dat elke vaccinatie zo optimaal mogelijk gebeurt, of dat nu met de naald in de spier (IM) dan wel naaldloos intradermaal (ID) is. Bij een foutieve uitvoering kan zowel bij IM als bij ID vaccinatie sprake zijn van een onvolledige dosis,

Species technician Pim Peters zorgt voor een praktische training voor diegenen die op de varkensbedrijven met de Hipradermic vaccineren. Hij vaccineert de eerste biggengroep(en) mee en bekijkt met de varkenshouder en het personeel hoe de vaccinatie het handigste kan worden uitgevoerd (bv. door gebruik van een bracket). Daarnaast heeft HIPRA een R&D team dat zich volledig toelegt op de ontwikkeling en optimalisatie van toestellen om vaccins toe te dienen. De Hipradermic toestellen worden regelmatig geoptimaliseerd op basis van feedback uit het veld. Bij de laatste update lag de focus op robuustheid van het toestel en de betrouwbaarheid van de vaccinatie. Het risico op het toedienen van een onvolledige dosis is hierdoor nog  verkleind. In de praktijk merken gebruikers een kleinere hoeveelheid vloeistof op de huid na vaccinatie.

Foto: vaccinatieplaats op de huid van de big (nek).
Links:
 Beeld voor de laatste update van de Hipradermic®  
Rechts: Beeld na de laatste update van de Hipradermic®   (minder tot geen restvloeistof op de huid).

Hoe is de voeropname van biggen na vaccinatie met MHYOSPHERE® PCV ID?

Varkenshouders vertellen ons regelmatig dat ze positief verrast zijn dat de biggen zo goed blijven eten na Mhyosphere PCV ID vaccinatie. Het verschil met voorheen valt meer op als men veranderd is van intramusculaire naar intradermale vaccinatie. De resultaten van Ferrandin et al (2022) onderschrijven dat verschil. In die studie werd kleurstof toegevoegd aan het biggenvoer. Een groep biggen werd IM gevaccineerd, een andere groep ID. Op 6 en 24 uur na vaccinatie controleerden onderzoekers 30 biggen per groep. Via de aan- of afwezigheid van kleurstof t.h.v. het rectum kon men zien of de biggen na de vaccinatie nog gegeten hadden.

57% van de biggen die intradermaal gevaccineerd werden had 6 uur na de vaccinatie al gegeten, tegenover 0% in de intramusculair gevaccineerde groep! Op 24 uur waren die percentages gestegen naar 93% (ID) en 80% (IM). Een constante voeropname in de kraamstal is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de big. Bovendien is het risico op kraamstalbronst bij zeugen groter als biggen het eten en drinken (zuigen) onderbreken.

Hopelijk beantwoorden bovenstaande ‘FAQ’ al enkele van uw vragen. Zit u zelf met nog een andere vraag, of overlegt u graag over de inzet van MHYOSPHERE® PCV ID in een specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op!

Klik hier voor meer productinformatie over MHYOSPHERE® PCV ID